Lapkričio 6-10 dienomis minima tarptautinė Mitybos nepakankamumo savaitė. Prie šios inciatyvos prisijungė ir Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Jūrininkų ligoninė” medikai.
Pasak gydytojos anesteziologės-reanimatologės Dovilės Karoblytės, specialistai tiek su kolegomis, tiek su pacientais dalijasi žiniomis apie mitybos nepakankamumo žalą, eigą bei gydymą.
„Pacientus ne tik gydome, bet ir edukuojame apie mitybos nepakankamumo grėsmes. Mokome, kaip jo išvengti ir kiekvienam padedame rasti kelią, užtikrinantį pilnavertišką mitybą. Daug dėmesio skiriame pacientų mitybos analizei. Šiais metais pirmąkart prisidėjome prie tarptautinio mitybos audito. Mūsų ligoninės pacientai dalyvavo apklausoje apie jų mitybą, jos rūšis. Šie duomenys leis įvertinti klinikinės mitybos efektyvumą. Tikimės, kad tai padės gerinti tiek gydytojų, tiek pacientų supratimą apie jų mitybą ir greičiau sveikti”, – sakė D. Karoblytė.
Gydytojos teigimu, su liga susijusį mitybos nepakankamumą turi apie 30 milijonų žmonių vien Europoje, o vienas iš keturių pacientų, patekęs į ligoninę, jau turi mitybos nepakankamumą arba jo riziką. Tai didina komplikacijų riziką ir apsunkina gijimo procesą.
Pasak specialistės, mitybos nepakankamumas yra labai opi ir vis dar stipriai paplitusi problema, ypač tarp pacientų, kurie yra gydomi ligoninėse – tiek dėl jų pagrindinės ligos, tiek dėl to, kad prieš ar po tam tikrų procedūrų yra rekomenduojama nevalgyti. Specialistė atkreipė dėmesį, pilnavertė mityba, ypač sunkių būklių pacientams, padeda sveikti, mažina infekcijų riziką, lemia trumpesnį hospitalizavimo laiką.
Gydytoja anesteziologė-reanimatolgė apgailestavo, kad kartais pacientai nepagalvoja, kad reikia laikytis griežtų gydytojų nurodymų, ir patys nusprendžia nevalgyti ilgesnį laiką, negalvodami kokias pasekmes tai gali turėti jų ligai. Ypatingai laikytis dietų ar badauti medikė nerekomenduoja pacientams, kurie serga infekcinėmis ar onkologinėmis ligomis.
D.Karoblytė pasidalijo pagrindiniais pilnavertės mitybos principais. Ji rekomenduoja per dieną valgyti tris pagrindinius valgymus ir tris užkandžius. Taip pat stebėti produktų ir patiekalų maistinę vertę. Žmogus per dieną turėtų suvartoti 2100-2300 kalorijų. kurias sudarytų: 15-20 proc. baltymų, iki 60 proc. angliavandenių, 30 proc. riebalų, bent 25 g skaidulų. Rekomenduojama vengti pridėtinio cukraus ir druskos.
Šiuo metu medikė tobulinasi Taline vykstančiuose specializuotuose mokymuose „28th ESPEN Course in clinical nutrition”, kuriuose apžvelgiamos naujausios mitybos gairės skirtingose situacijose.